Klostermølle med fuglekig og bjergbestigning

Klostermølle ligger ovenpå ruinerne af Voer Kloster, og lige der, hvor Gudenåen slår et sving ind i Mossøs vestlige ende. På gårdspladsen kan man stadig finde rester af klosteranlægget, f.eks. en enlig kapitælsten, som blev brugt af gårdens seneste ejer, når han skulle stige op på sin hest.

Klostret og møllen blev bygget af Benediktinermunke omkring 1050. Munkene anlagde en dæmning, gravede en kanal og opførte en vandmølle, og i mange år malede møllen kornet fra både klostrets jorde og de omkringliggende bøndergårde.

I dag finder du en fin udstilling af møllegenstande ved Klostermølle samt plancher om hele Klostermølles 900 årige kulturhistorie.

Ved Klosterkæret ligger den smukke gamle, sorttjærede tørrelade fra papfabrikkens tid. Med sine knap 100 meter er den Danmarks længste træbygning, og i den ene ende er der indrettet et fint fugletårn. Her kan I være heldige at opleve både havørnen, fiskehejren, sølvhejren og den lynsnare, blå isfugl. 

 

Helt til tops

Klostermølle ligger ved foden af Sukkertoppen, som har navn efter undergrundens lyse kvartssand. I gamle dage, når kreaturer og får græssede bevoksningen væk, lyste sandet på toppen op i solen. Derved  kom bakketoppen til at minde om en gammeldags sukkertop.

Find ruten og læs mere om bjerget på www.bestigbjerge.dk. Garagen ved p-pladsen er et godt sted at indtage den medbragte madpakke.

 

Vil du vide mere? 

Efter reformationen blev møllen drevet videre på private hænder, og i 1872 blev den ombygget til en fabrik for pap og papirmasse. Det statelige stuehus blev opført som direktørbolig.

Samtidig var jernbanen Århus-Silkeborg netop kommet til Alken i den anden ende af Mossø, og det skabte gode muligheder for distributionen af papmassen. I 60 år blev der derfor dagligt sejlet gods fra Klostermølle til Alken og retur. Fabrikken fortsatte helt frem til 1974, hvor en brand satte en stopper for produktionen.

I dag har landsforeningen Natur & Ungdom til huse i direktørboligen, og deres naturvejledere inviterer jævnligt på oplevelser nede ved søen og ude ved det nye stryg, hvor Gudenåen i 2020 er lagt tilbage i sine oprindelige slyngninger.

Udforsk mere

Knudsø rundt

Det bølgende landskab i Søhøjlandet åbner overalt for smukke udsigter. Små oaser med borde og bænke indbyder til hyggelige kaffepauser, og på

Læs mere »

Ry Bike Park

I Ry Bike Park på Skærsåvej kan små og store mountainbikere øve hop, drop og ”pumpe”-teknik. Og man kan træne balancen på

Læs mere »

Del:

Se også disse

En spændende gåtur med tråde tilbage i Ry’s tidligste historie kan starte på den lille holdeplads, hvor Skærsbrovej møder Klostervej. Her kan I også på
1-2 timer
Det bølgende landskab i Søhøjlandet åbner overalt for smukke udsigter. Små oaser med borde og bænke indbyder til hyggelige kaffepauser, og på turen rund om
1-2 timer
Tag med på en betagende rejse gennem det naturskønne landskab omkring Gl. Rye og opdag en af regionens mest ikoniske destinationer – Sukkertoppen. Denne vandretur
1-2 timer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Der sker altid noget spændende - Hold dig opdateret

For at sikre, at du ikke går glip af nogen af de fantastiske oplevelser, sender en månedlig e-mail med en oversigt over alle kommende begivenheder og events i Ry.

Dette er din personlige invitation til at opleve det bedste, som vores by har at tilbyde. Fra kulturelle arrangementer til lokale markeder, sportsbegivenheder og særlige fester – du vil altid være opdateret med, hvad der sker.

Se det som et godt tilbud fra os til dig – en mulighed for at planlægge din måned med spændende oplevelser og være en del af vores levende fællesskab.