Klostret og møllen blev bygget af Benediktinermunke omkring 1050. Munkene anlagde en dæmning, gravede en kanal og opførte en vandmølle, og i mange år malede møllen kornet fra både klostrets jorde og de omkringliggende bøndergårde.
I dag finder du en fin udstilling af møllegenstande ved Klostermølle samt plancher om hele Klostermølles 900 årige kulturhistorie.
Ved Klosterkæret ligger den smukke gamle, sorttjærede tørrelade fra papfabrikkens tid. Med sine knap 100 meter er den Danmarks længste træbygning, og i den ene ende er der indrettet et fint fugletårn. Her kan I være heldige at opleve både havørnen, fiskehejren, sølvhejren og den lynsnare, blå isfugl.
Helt til tops
Klostermølle ligger ved foden af Sukkertoppen, som har navn efter undergrundens lyse kvartssand. I gamle dage, når kreaturer og får græssede bevoksningen væk, lyste sandet på toppen op i solen. Derved kom bakketoppen til at minde om en gammeldags sukkertop.
Find ruten og læs mere om bjerget på www.bestigbjerge.dk. Garagen ved p-pladsen er et godt sted at indtage den medbragte madpakke.
Vil du vide mere?
Efter reformationen blev møllen drevet videre på private hænder, og i 1872 blev den ombygget til en fabrik for pap og papirmasse. Det statelige stuehus blev opført som direktørbolig.
Samtidig var jernbanen Århus-Silkeborg netop kommet til Alken i den anden ende af Mossø, og det skabte gode muligheder for distributionen af papmassen. I 60 år blev der derfor dagligt sejlet gods fra Klostermølle til Alken og retur. Fabrikken fortsatte helt frem til 1974, hvor en brand satte en stopper for produktionen.
I dag har landsforeningen Natur & Ungdom til huse i direktørboligen, og deres naturvejledere inviterer jævnligt på oplevelser nede ved søen og ude ved det nye stryg, hvor Gudenåen i 2020 er lagt tilbage i sine oprindelige slyngninger.